Top

Osteopathie is een holistische geneeswijze die geen vervanging is van, maar een aanvulling vormt op de algemene diergeneeskunde.

Osteopathie ziet het lichaam als één geheel, opgebouwd uit verschillende systemen die elkaar beïnvloeden en in harmonie moeten zijn. Kunnen al de structuren in deze systemen bewegen en zijn deze met elkaar in evenwicht, dan is er een gezond, klachtenvrij paard. Osteopathie helpt de systemen in evenwicht te brengen wanneer ergens de beweeglijkheid verstoord is, door deze beweging te herstellen. Aangezien alle systemen in verbinding staan met elkaar, worden vaak meerdere problemen opgelost.

De paardenosteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van een probleem. Osteopathie behandelt dus niet alleen de symptomen. Het doel is om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te (her)activeren, om zo de flexibiliteit en beweeglijkheid van de weefsels, spieren, botten, enzovoorts van het paard te bevorderen. De paardenosteopaat gebruikt hiervoor enkel zijn handen om het paardenlichaam te palperen (de exacte ligging van een letsel lokaliseren door met de handen te voelen) en te behandelen met o.a. manipulatieve technieken en mobilisaties.

Lichamelijke disbalans kan leiden tot de volgende problemen:

PRESTATIEGERICHT: weigeren voor de sprong, weglopen of bokken na de sprong, verzet, verminderde aanleuning, impulsverlies, weinig ruggebruik of ‘zonder rug springen’, blokkeren, moeilijke verbinding in been, hand en/of zit, enzovoorts.

GEDRAG: headshaking, singeldwang, nervositeit, in zichzelf keren, minder energie.

FYSIEK: stijfheid, verzuring, spierbevangenheid, moeilijk buigen naar één bepaalde kant, kreupelheden of onregelmatigheden zonder dat er een duidelijke oorzaak voor gevonden wordt, moeite met verzameling, tactfouten, niet willen halsstrekken, problemen met uitstrekken en met zijgangen, scheef dragen van de staart, stalbenen, knieën op slot, vaak koliek, hanetred, overmatig plassen, sommige huidproblemen, slecht herstellen na ziekte, vruchtbaarheidsproblemen.

Heeft uw paard last van een of meer van deze problemen? Contacteer paardenosteopaat Jelle Hoorens om uw paard te laten onderzoeken op belemmeringen in het lichaam.